Bäst, smartast, duktigast.
BARA DUG DÅ!
Men det gör du ju inte,
inte ens i närheten.

Fyra pojkar på en prestigefylld internatskola har bildat ett hemligt sällskap i syfte att finna en historisk, mytomspunnen kungagrav. En flicka med övernaturliga förmågor har nyligen mött en av pojkarna – fast som död. Snart kommer deras vägar att korsas igen, med förödande konsekvenser.

Enligt en uråldrig legend ligger en walesisk kung begravd någonstans i Amerika. Gansey, elev på en privatskola för pojkar, har blivit besatt av att finna kungagraven. Enligt myten ska man leta längs särskilda energilinjer, så kallade ”leylinjer” som sägs sammanlänka besjälade platser, och att ”den sovande kungen” kan uppfylla ens önskningar. 
     Blue är sexton år och dotter till en spåkvinna. Hennes egna synska förmågor är begränsade, men för inte så länge sedan förutsåg hon en ung mans färd mot dödsriket. Dessutom bär hon på vetskapen om ett annat förebud: om hon någonsin kysser sin sanna kärlek så kommer han att dö. Så möts Blue och Gansey, och hon förstår vem han är. 
Ungdomarna slår följe i en tyst övertygelse om att de på något sätt behöver hjälpa varandra i jakten på kungagraven. Kärlek spirar, men en fiende närmar sig också …

Boken är väldigt vacker då den tar upp viktiga saker om både vänskap och att vara stolt över sig själv. Jag gillar hur den är skriven ur flera perspektiv så att man lär känna karaktärerna bättre när man får se in i djupet på dem och betrakta dem ur andras ögon. Språket är lätt och stilrent men ändå vackert. Den är definitivt läsvärd.

Stad av skuggor är boken där man får träffa Clary, en sextonårig tjej som lever i New York med sin mamma och som spenderar sitt sommarlov genom att hänga med sin bästa vän Simon som vilket sommarlov som helst. Enda tills de går på klubben Pandemonium och Carly blir vad som verkar vara det enda vittnet till mordet på en kille och hennes mamma försvinner några dagar senare. Efter det blir Clary bara mer och mer indragen i en magisk värld som gömt sig bakom illusioner, en värld hennes mamma varit del av men gömt för henne, en värld som nu kallar på henne.

Boken har en välbekant historia att berätta men med en ny intressant vändning i intrigen. Jag gillar karaktärerna (framför allt den stilige och mystiske Jace) även om de inte är så djupa som man skulle kunna önska sig men de är ändå realistiska och med relativt komplexa personligheter. Det enda som fallerar det hela är språket, men det är nog bara för att jag själv är väldigt trött på det typiska ungdomsspråket och inte gillade att det i stortsätt bara var dialoger de första hundra sidorna som dessutom bitvis var svåra att hänga med i. Men när jag väl släppte det var det helt okej, till och med nästan bra. Det är i alla fall inte den sämsta boken jag läst i den genren, definitivt inte den sämsta någonsin. 

Bästa boken börjar
Begagnad, böjd, bestulen?
Berätta bara
Bryt bara
Befara, bombadera, besköna
Bara berätta
Bästa bokens berättelse
Transparent och osedd
av dig som skulle se.
Glömd till minnet av någon
som aldrig skulle kunna
nå ditt hjärta med ord.
Och tillslut tröttnar man.
Och då tillsammans
med ditt hjärta utan ord
är jag borta på riktigt.
Och det är då
demonerna gråter.