"Poesi", säger de. "Din varelse är som skapt för det." Men poesi är vackert och inte i någon av världar skulle jag kuna vara det.

Jag grät idag.
Vi pratade om militären
och jag grät medan min pappa
lade handen på min axel och sa:
”Men lilla vän, det finns inget annat sätt.”
Och jag fortsatte gråta
när jag tänkte på hur människor
inte har något sätt att undvika
att döda andra människor för sin lön.
Och jag fortsatte gråta
när jag tänkte på hur människor
varje kväll lägger sig med mardrömmar
för att nästa dag vakna
antingen död
eller med blod på sina händer.
Ja, jag grät idag.
Jag grät för att pappa sa de där orden.
”Det finns inget annat sätt.”
Ja, idag grät jag för mänskligheten.

”Sedan uppstod det där pinsamma ögonblicket som kunde inträffa när två tredjedelar av människorna i ett rum vet att den sista tredjedelen förväntas dö inom nio månader, och den som inte känner till det är just den som ska dö.”

- Drömtjuvarna, sida 90 av Maggie Stiefvater

I Henrietta har klockan börjat ticka snabbare och snabbare för Gansey medan magin blir starkare och starkare nu när leylinen är väckt och för Ronan blir gränsen mellan dröm och verklighet allt suddigare. Och där tar drömtjuvarna vid.

Drömtjuvarna är den andra delen i Stiefvaters serie om de fyra korppojkarna och Blue. Jakten på den förlorade kungen Glendower fortsätter men gänget utsätts för nya faror, problem och överraskningar och plötsligt är allt förändrat och serien har tagit en helt ny vändning.

Men trots den oväntade vändningen fortsätter serien att leverera ett vackert men lättsamt språk, genomarbetade och älskvärda karaktärer, en förunderlig vänskap och en förtrollande berättelse. Den håller ett lugnt tempo som kanske kan misstas som segt, men trots det är det en fantastiskt bra bok som är mer än läsvärd, den är älskvärd. Så om du gillar tanken på förlorade kungar, oväntad vänskap, förbjuden kärlek, förtrollade skogar och fantastiska drömmar då är Drömtjuvarna boken du verkligen borde läsa, även om det kan vara ett smart drag att börja med den första boken Kretsen.